Kada dete sme da ostane samo kod kuće?

       
Foto: Yahoo News

Na pitanje kada je najbolje vreme da dete ostaje samo kod kuće, najbolje je čuti odgovor stručnjaka.

Prema mišljenju psihologa, deca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama, nije sigurno ostavljati ih bez nadzora. Dete može ostati samo oko desete godine, ali samo na nekoliko sati.

Kad odlučite da je vreme da dete počne da ostaje samo u kući, počnite da ga privikavate na to, ali umereno. U početku ga možete ostaviti u kući dok vi odete do prodavnice ili nekoga drugog mesta koje je u blizini i gde se nećete zadržati više od 30 minuta.

Stručnjaci kažu da su deca tek nakon 13. godine zrela da ostanu sama kod kuće na duži vremenski period. U tom uzrastu mogu se snaći i pravilno reagovati u neuobičajenim situacijama. Kad je u pitanju ostajenje deteta s mlađim od sebe, tek kada je starije dete dovoljno odgovorno, samostalno i savesno, i ima barem 10 godina možete mu poveriti čuvanje mlađe braće i sestara, odnosno da bude s mlađim detetom kraće vreme dok ste otišli nešto da obavite u blizini.

Svako je dete posebno i ima svoj karakter, kao i ritam sazrevanja. Važna je informacija kako se dete oseća kada je samo kod kuće, oseća li se opušteno ili se oseća nelagodno i prestrašeno. Deca često, kada nisu još spremna za samostalan boravak u kući, osluškuju zvukove, traže po kući da vide ima li opasnosti, često zovu roditelje jer se boje da budu sama.

Za svaku od ovih tema važno je razgovarati s detetom, navoditi primere potencijalnih situacija i postaviti pravila ponašanja za svaku pojedinu situaciju kako bi detetu osigurali sigurno okruženje u domu. Isto tako, važno je od deteta skloniti alkohol, lekove, oružje, upaljače, opasne hemikalije i slično.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments