Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME PREHLADE KOJA HARA SRBIJOM: Dva prirodna načina pomažu da sprečite glavobolju i kašalj

Foto: elements.envato.com

Ove 2 biljke pomažu kod suzbijanja prehlade, malaksalosti i kašlja.

Januar je sezona gripa i virusa. Mnogi imaju probleme da savladaju malaksalost, kašalj i glavobolju. Postoje prirodni načini koji mogu da pomognu da ublažite simptome i tegobe prehlade. Najdelotvorniji su čaj od žalfije i belog sleza. Evo kako da ih pripremite.

Žalfija ima antimikrobna svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i odlična je za ublažavanje simptoma upale grla. Čaj od žalfije može se koristiti za ispiranje upaljenog ili inficiranog grla.

Skuvajte 2 dl vode do ključanja i prelijte preko pune kašike žalfije i ostavite da odstoji otprilike 5 do 6 minuta. Ako ispirate grlo, to činite sa manjim gutljajima, tako što zabacite glavu unazad i grgoćete čaj, pa zatim ispljunete.

Ponavljajte postupak dok ne istrošite ceo čaj. Ako želite da ga pijete, onda možete da ga zasladite sa malo meda ili da mu dodate nekoliko kapljica limunovog soka za lepši ukus.

Od žalfije možete takođe da napravite i sirup protiv prehlade i gripa, po receptu koji su koristile naše bake. Pripremate ga na sledeći način.

Limun dobro operite, i iseckajte ga na sitno zajendo sa korom. U šerpu sipajte 200 ml vode i u njoj dodajte iseckan limun, 200g šećera, 1 kašiku lanenog semena, lašiku sušene žalfije i 1 kašiku belog sleza. Smesu kuvajte oko 30 minuta na tihoj vatri, pa je procedite. Možete u nju dodati i kašiku meda.

Koren belog sleza  ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u razređivanju sluzi pri kašljanju, ima efekat zaštite, ubrzava regeneraciju tela. Koristan je kod prehlade i bronhitisa.Važno ga je uzimati čak i kada niste ništa bolesni, jer jača imunitet .

Najčešće se upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja. Evo kako se priprema čaj.

Supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostavite 30-60 minuta, a zatim procedite. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda.

sensa.mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti