Foto: News18
Kako pokazuje sudska dokumentacija, pištolj iz kog je Alek Boldin pucao i ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio režisera Džoela Souzu, u trenutku kada je pištolj dospeo u ruke glumca pomoćnik režisera je viknuo “hladan pištolj”, s tim da ni on nije znao da su pravi meci u pištolju. 

– Hladan pištolj! – povikao je pomoćnik režisera Dejvid Hals pre nego što je dao pištolj Boldvinu dok su snimali scenu u crkvi.

Nekoliko sekundi kasnije, Boldvin je ciljao prema kameri i povukao obarač, slučajno ubivši Hačinsovu dok ga je snimala, a ranivši Souzu koji je stajao iza nje.

“Hladan pištolj” je izraz koji znači da je oružje bezbedno za upotrebu, navodi se u nalogu za pretres mesta na kome se snimao film “Rđa”, u koji je uvid imala podružnica CNN-a KOAT, a koji je izdala kancelarija šerifa okruga Santa Fe.

Hasinčeva koja je u pucnjavi pogođena u grudi prevezena je helikopterom u bolnicu gde je proglašena mrtvom. Za sobom je ostavila supruga i devetogodišnjeg sina.

Prema dokumentu, Boldvinu je Hals dao jedan od tri rekvizita pištolja, koje je u kolica stavila oružarka za snimanje “Rđe” Hana Gutjerez.

Dva izvora iz produkcije koja su radila sa Gutjerezovom rekla su da ovo nije prvi put da je ona umešana u incident na snimanju filma. Oni su “Dejli bistu” rekli da je oružarka dala 11-godišnjoj glumici pištolj bez pravilne provere dok su snimali film Nikolasa Kejdža “The Old Way”.

– Više puta je punila pištolj ćorcima i radila to na način koji nismo smatrali bezbednim. Bila je pomalo nemarna sa oružjem, mahala je njime tu i tamo – rekao je jedan izvor

Mesto snimanja filma “Rđa” – ranč Bonanca Krik u Santa Feu; foto: JAE C. HONG / TANJUG/AP

“Dejli mejl” navodi, pozivajući se na izvore iz produkcije, da su pištolj kojim je ubijena Hačinsova rekreativno koristili članovi osoblja da vežbaju pucanje na metu, koristeći se pravim mecima. Drugi izvor rekao je TMZ-u da su se bojeva municija i ćorci čuvali na istom mestu, što bi takođe moglo da objasni tragični incident.

Izvori su rekli da je incident posledica neuspeha produkcije “od vrha do dna”. Dodali su da je Hals, koji je dao pištolj Boldvinu, trebalo da ga proveri.

– On je trebalo da bude poslednji u nizu provere, a izneverio nas je. On je poslednja osoba koja treba da pregleda oružje – rekao je izvor, preneo je “Dejli mejl”.

Stručnjaci o rekvizit pištoljima

Takvi pištolji ne treba da budu napunjeni, posebno ne tokom proba, rekao je CNN-u stručnjak za oružje.

– Morate se osigurati da je oružje zaista “hladno”, što znači da nema metaka u njemu i tačka. Posebno ako je u pitanju proba – istakao je Brajan Karpenter, oružar i majstor za oružje u filmskoj industriji.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments