Kako je studija o kunićima otkrila tajnu dugog života

       
Foto: State

Usamljenost zavisi i od broja vaših prijatelja i kvaliteta veza koje imate sa ljudima oko vas- a nedostajanje istih može uticati na zdravlje.

Hronična usamljenost je opasna kao i pušenje 15 cigareta dnevno, velika upotreba alkohola ili gojaznost, objavljeno je u studiji još 2010. godine. Povećava i rizik od srčanih udara i prerane smrti.

Kako to da socijalna izolacija može da ubije?

Godine 1978. kunići su dali odgovor. Te godine, sproveden je jednostavan eksperiment sa zečevima, kako bi pokazali vezu između visokog holesterola i zdravlja srca. Rezultati su iznenadili sve.

Dok su svi genetski slični zečevi jeli istu hranu sa visokim udelom masti, jedna grupa se pojavila zaštićena od moždanog ili srčanog udara.

Za dr Roberta Nerema, koji je vodio istraživanje i njegov tim, ovo je bila misterija, dok nisu primetili da jedan od istraživačica u laboratoriji nije samo hranila zečeve- ona im je pričala i mazila ih je.

Tim je opet ponovio eksperiment i potvrdio- razlika je bila ljubaznost i društvo. Pozitivni odnosi smanjuju holesterol, stres, krvni pritisak i bol. Takođe, jačaju imunološku funkciju, raspoloženje i oporavak nakon povrede. Veze podrške mogu pomoći ljudima koji imaju ozbiljne bolesti i produžiti život ljudima koji boluju od raka.

“Učinak zeca” pokazuje da je vaza svakodnevno oko nas- naše kuće, poslovi, škole, susedstva, ali i šira društvena zajednica. Ako odvojimo malo vremena, ,možemo se povezati.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Komentari: