Foto: ABC7.com

Najbitnije je da s treningom i učenjem na samoću počnete od malih nogu. Ako krenete s učenjem dok su mladi, psi neće razviti strah od samoće i neće mu biti šok kada odete.

Prvi korak je trenirati mirnoću. Način na koji ga možemo umiriti je pokazati mu da se brzo vraćamo i da ne mora da brine. Napravite mu njegovo sigurno mesto na kom se oseća dobro- ćebe, košara ili jastuk. Naučite ga da vas upravo tamo čeka i da poveže to mesto s vašim odlaskom, ali i brzim povratkom.

Kada pas laje u stanu to je znak njegove uzbune. Znak da ne zna gde mu je vlasnik i šta da učini. Upravo je zato taj trening toliko bitan i njemu će značiti.

Svaki put kada odlazite odnesite ga na njegovo mesto i pomazite. Prijatnim tonom glasa mu “objasnite” da odlazite. Verocatno će odmah krenuti za vama, ali vi ga vratite na mesto. Nakon nekoliko pokušaja zaista će ostati tamo i i tada je bitno pohvaliti ga, ali i ne zadržavati se.

Treba samo da shvatite da je za ovo bitno vezbanje danima, da se pas ne može navići i naučiti na to preko noći. Naoružajte se strpljenjem i isplatiće se.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments