Čak i ako se potrebe za proteinima prilično lako pokriju, određeni ljudi, na primer starije osobe, imaju veći rizik od nedostatka proteina.

Kosa, koža i nokti su krhki

Kada se proteini svare, razlažu se na aminokiseline koje se koriste za mišićno tkivo, kosu, kožu i nokte. Važno je imati optimalan nivo keratina – strukturnog proteina koji se sastoji od različitih aminokiselina – za zdravlje kože i noktiju. Ako imate lomljivu kosu i nokte, to može biti znak da ne unosite dovoljno proteina.

Istraživanja su pokazala da još jedan važan strukturni protein koji se nalazi u koži, kolagen, ima svojstvo da smanjuje bore i održava kožu zdravom i čvrstom. Dakle, ako primetite gubitak elastičnosti kože, trebalo bi da ponovo procenite potrošnju proteina.

Foto: elements.envato.com

Uvek ste umorni

Normalno je da ste umorni nakon dugog dana na poslu ili intenzivnog treninga, ali ako patite od umora u nasumične trenutke (koji ne nestaje čak ni kada dobro spavate noću), možda imate anemiju.

Ovo je uzrokovano neadekvatnim snabdevanjem tkiva kiseonikom zbog niskog nivoa crvenih krvnih zrnaca, obično rezultat niskog nivoa gvožđa, folne kiseline ili vitamina B12.

Pošto se svi ovi hranljivi sastojci nalaze u uobičajenim izvorima proteina kao što su jaja, anemija može biti način na koji vam telo govori da nemate dovoljno proteina, pišu sa sajta Andreea Raicu.

Foto: PotGuide.com

Često se razbolijevate

Pošto proteini igraju ključnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, činjenica da se razbolijevate češće nego inače, duže trajanje ovih epizoda ili otežano zarastanje može ukazivati na nedostatak proteina. Ako vam se jedan od ovih simptoma čini poznat, trebalo bi da jedete više hrane bogate proteinima.

Foto: Pexels

Osećate se gladnije nego inače

Proteini pružaju više sitosti nego ugljeni hidrati, tako da ako ste gladniji nego obično nakon jela, možda ne unosite dovoljno proteina. Ako imate problema sa regulacijom apetita, pokušajte da diversifikujete svoje izvore bogate ovim hranljivim materijama.

Foto: Health Digest