Foto: ParentMap

Deca u prijateljstvima pronalaze identitet i često dele svoje  tajne i radosti. Kad nešto krene po zlu, osećaju se razočarano i izdano. To se roditeljima čini kao sitnica jer znate da će se sve će se rešiti. Ali, detetu u tim se trenucima ruši njegov svet. I potrebna mu je vaša pomoć. 

Prvo treba pažljivo saslušati šta se desilo, bez prekidanja. Najčešće već na početku znamo koji je kraj priče. Ali time bismo umanjili detetove osećaje i dali mu do znanja da ne želimo razumeti njegovu stranu.

Foto: Daily Parent

Ako vas situacija iz nekog razloga uznemiri, važno je da ne reagujete burno pred detetom. Vaše dete je dovoljno uzrujano, ne treba ga dodatno uznemiriti. Dete će pažljivo gledati vašu reakciju, zato mu pokažite smirenost. Podsetite ga da su se loše stvari događale i pre, prisetite se zajedno kako je uspeo da savlada dosadašnje situacije.

Nakon što je ispričalo celu priču, već se i sada verovatno oseća lakše. Važno mu je bilo da podeli to sa bliskom osobom za koju zna da ga voli. Sada je vreme za odvraćanje pažnje s udobnim i poznatim rutinama doma. Kuća je utočište, deca crpe energiju i snagu iz sigurne okoline. Poigrajte se sa svojim detetom, napravite neku zajedničku aktivnost ili zajedno prošetajte.

Kada se dete oraspoloži vi se odmakne od svojih velikih emocija, tada je vreme za razgovor. Koliko god to bilo primamljivo reći detetu kako se može nositi sa situacijom, pokušaj to da ne učinite. Ako želimo da nam deca odrastu u zrele osobe koje mogu donositi dobre odluke moramo im dopustiti da vežbaju. Nemoj preuzimati rešenja umesto deteta. Ono mora samo da odluči želi li da popravi prijateljstvo ili ne. Ne bi trebalo održavati nezdrava prijateljstva. Možda su novi prijatelji odgovor.

Svakodnevno razgovarajte s detetom o prijateljstvu, a ne samo kada stvari idu loše. Dete treba da prepozna šta je dobar prijatelj. Kad dođu iz škole ili vrtića i stvari budu u redu, pitajte ga što mu se sviđa kod njegovih prijatelja. Takođe, dete mora da nauči i kako ono treba biti dobar prijatelj.

Autor: nsuzivo.rs

Izvor: missmama

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments