Kako redosled rođenja utiče na našu ličnost?

       
Foto: The Conversation

Prvorođeno dete može da uživa u nepodeljenoj ljubavi i pažnji svojih roditelja na određeno vreme, a to pozitivno utiče na njegov emocionalni razvoj.

Prvorođenčad odrastaju sa jakim samopouzdanjem i osećajem sigurnosti, pa su često uspešna karijeri. Ali, od prvog deteta se neretko očekuje mnogo. Roditelji žele da dete bude uspešno, a kao rezultat kritikuju greške koje dete napravi i ne priznaju dovoljno uspeh koji postigne.

Drugorođenoj deci sreća je donela mnogo smirenije i iskusnije roditelje, a u isto vreme i mnogo ljubavi. Uvek imaju ‘uzor’ na koji se mogu pozvati odnosno stariju sestru ili brata, a nikada nisu sami.

Drugo dete će se uvek ‘boriti’ da dostigne starijeg. Obaviće sve pre njega, a ono je podložno upoređivanju roditelja. Može biti i ljubomorno, jer će starije prolaziti sve ‘prvo’- prvi razred, prvi nastup, prvi srednje, prve veze, pa se ponekad može osećati nevidiljivo.

Srednje dete je u najspecifičnijoj situaciji. Ono deli pozitivne strane u tome što je i starije i mlađe dete u isto vreme. Uvek ima starijeg od sebe koji ga pazi, ali i mlađe o kojem ono brine. Srednja deca uvek će se truditi da dostignu starije od sebe, a u isto će vreme brinuti da ga mlađi slučajno ne prestigne.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments