Zanimljiva rasprava se vodi na društvenim mrežama oko kuvanja omiljenog napitka.
Kako kuvate tursku kafu?
Na jednoj društvenoj mreži je jedna žena postavila pitanje: “Kako pravite tursku kafu? Već rano ujutro smo upali u raspravu kako treba da se skuva jer svako tvrdi da je njegov način ispravan, pa me zanima kako je vi kuvate.” Ostali korisnici su podelili svoje metode pripreme:
Kafa ide u hladnu vodu
“Hladna voda u džezvu. Dve kašičice kafe u vodu, promešati. Zakuvati da kafa počne da se podiže pa maknuti s vatre (ponoviti tri puta). Ostaviti dva minuta da se talog slegne i preliti u šolju. Dodati šećer i mleko po želji,” napisala je jedna žena.
Kafa u pola vruće vode
Drugi čovek je naveo drugi način kuvanja turske kafe: “Izmerim vodu (šoljica i po) i stavim u džezvu da zakipi, kada zakipi, pola vruće vode stavim u šolju, dodam kašičicu kafe i vratim je na plin dok ne krene da raste. Gasim plin, vraćam vodu iz šolje u džezvu i stavljam šećer.”
Postoji i treća verzija
“Napunim malu džezvicu skoro do vrha, dodam dve kašičice šećera, zakuvam vodu, kada zavri, dodam tri kašičice kafe. Nakon toga smanjim vatru i na laganoj vatri kuvam dok kafa ne počne da sde diže. Kada se podigne do maksimuma, sklonim s vatre i promešam kašičicom. Postupak zakuvavanja i dizanja ponavljam tri puta, nakon toga je kafa gotova.”
Turčin je sve objasnio
Posle svih ovih načina, javio se i muškarac iz Turske koji je pojasnio kako oni to rade u svojoj zemlji: “Turčin ovde, opšta praksa kuvanja kafe u Turskoj je ovakva: stavite dve kašičice kafe u džezvu (ili aparat za tursku kafu) za svaku šolju kafe, promešate i uključite vatru na lagano, pričekate da se podigne i gotovo je. Smatra se da je kafa bolja ako se na površini kafe stvore mehurići.”
naj.zena.rs