Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKVO JE OVO JEZIVO STVORENJE? U JADRANU PRONAŠLI RETKU RIBU! “Dugačka je 8 metara, a ne može lako da se ulovi” (FOTO)

Foto:INSTITUT ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO/FACEBOOK/mondo

U Jadranu su pronađena četiri primerka retke ribe. Reč je o ribi pojas, koja je div među ribama, objavio je Institut za okeanografiju i ribarstvo (IZOR). Ove zime pronašli su četiri primerka ove ribe. Za ribu pojas kažu da je div među ribama jer je najduža koštana riba na svetu i može da dostigne dužinu od osam metara. Kako je napisao IZOR može narasti i značajno više. Može se videti ne samo na Jadranu već i u svim svetskim morima.

“Bez obzira na veličinu, zanimljivo je da su susreti sa ovom vrstom ribe izuzetno retki. O tome najbolje govori podatak da je pre nedavnih nalaza ova riba zabežena samo 3 puta u Jadranu, što znači da smo u proteklih nekoliko meseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza. Pronalaženje relativno velikog broja primeraka je zaista neobično; do sada je zabeleženo samo oko 60 susreta sa ovom vrstom na celom Mediteranu, uglavnom u njegovom zapadnom delu”, napisao je IZOR.

Riba pojas živi u vodenom stubu gde se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama i glavonošcima. U osnovi, kako su objasnili, to radi pasivno “lebdeći” u vertikalnom položaju. Zbog ovakvog načina života, ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, a nema ni alata za pecanje koji bi je lako ulovili. Zato su sa njom najčešći susreti kada se iz nekog razloga nasukaju na obalu.

“Čak tri nedavno pronađene jedinke pronađene su na obali, dok je jedna jedinka u prelaznom stadijumu larve snimljena živa. Mediteranski nalazi, kao i naši jadranski, nisu bili ribe ni blizu maksimalne dužine”, dodaju u saopštenju.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti