Foto: The Happy Puppy Site

Malo je studija koje su proučavale pse kućne ljubimce i sada su naučnici analizirali učinak rutinskog kažnjavanja u istraživanju koje je obuhvatilo 92 kućna psa.

Portugalska naučnica Ana Katarina Vieira de Kastro sa Univerziteta u Portu vodila je studiju koja je počela od pretpostavke da bi psi, koji su tokom obuke kažnjavani, mogli da pokazuju više simptoma stresa i da će ti psi na testiranju pokazati više pesimističnih očekivanja.

Istraživanjem su obuhvaćeno 42 psa koja su prošla škole ponašanja koje koriste metode pohvale i nagrade i 50 pasa koji su bili izloženi vikanju i natezanju povoca kao načinu obuke.

Tim naučnika je snimao pse tokom obuke i uzimao uzorke sluzi pre i nakon časova obuke.

Analiza sluzi pokazala je povišen nivo kortizola kod pasa izloženih kažnjavanju, dok se kod nagrađivanih pasa nije uočila nikakva promena.

Tim je želeo da utvrdi i dugoročne posledice različitih vrsta obuke na pse mereći optimizam ili pesimizam brzinom kojom su prilazili zdeli za koju nisu znali da li sadrži hranu ili ne.

Psi koji su pokazivali optimizam prema zdeli bi trčali uzbuđeno očekujući da sadrži hranu kao nagradu dok su pesimistični psi bili manje uzbuđeni i kretali su se sporije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments