Претрага
Претрага
Close this search box.

KAŽU DA JE TEŠKO POBROJATI SVA ČUDA KOJA JE OVAJ SVETAC UČINIO: Danas slavimo svetog Grigorija Čudotvorca

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Sv. Grigorija Čudotvorca poznatog kao Grigorije Neokesarijski i drugi Mojsije, koji je bio pravoslavni svetitelj i učitelj crkve.

Rođen je u Neokesariji oko 213. godine u uglednoj paganskoj porodici, gde je izučavao retoriku i pravo, a između ostalog i grčku i misirsku filozofiju, međutim kada je upoznao njenu šturost i nepotpunost, obratio se hrišćanskim učiteljima pored kojih je ostao nekoliko godina i na kraju se i krstio.

Kada je za vreme cara Decijana Trajana (249-251) počelo prognanstvo hriščana, ovaj svetac je svoje vernije odveo na udaljenu planinu, ali ih je jedan neznabožac prijavio da su progonitelji zbog čega su vojnici opkolili planinu.

On je tada predao uputstva svom đakonu, otišao na otvoreno mesto i podigao ruke ka nebu počevši da se moli Bogu, a vojnici su pretražili planinu nekoliko puta, i iako su prošli pored Hrišćana, nisu mogli da ih vide.

Teško je pobrojati sva čudesa koja je Sv. Grigorije Čudotvorac učinio. Zapovedao je zlobnicima i preobrazivao ih u vernike, lečio sve muke i bolesti, bivao nevidljiv pred progoniteljima, a mogao je da čita ljudske misli i predvidi događaje.

Prema narodnom verovanju, onaj ko istinski veruje u ovog sveca biće večno zdrav i biće zaštićen od zlih ljudi, a oni koji ne veruju u Boga, ukoliko na ovaj dan pročitaju njegove svete zapise postaće vernici.

Njegov zemaljski život se završio 270. godine u dubokoj starosti, a danas se praznuje 17. novembra po Julijanskom, odnosno 30. novembra po Gregorijanskom kalendaru.

kurir

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Djuro Maric
05.12.2023 12:22

Milost ga bila

Povezane vesti