Foto: Front Slobode

Svet glume potresla je vest o smrti legendarnog Spartaka, Kirk Daglasa, koji je preminuo u 104. godini života na Beverli Hilsu.

Kirk je sa svojom suprugom En, u vreme svoje najveće popularnosti, 1964. godine posetio Jugoslaviju, gde je holivudski glumac držao predavanje studentima o filmu.

Bračni par imao je veliku želju- da upozna Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsednika SFRJ. Međutim, u ambasadi su im objasnili da je to teško izvodivo, ali Kirk nije odustajao. Okrenuo je Titov kabinet. Sledećeg dana po njih je stigao privatni avion koji je poslao Maršal lično.

Susret se  dogodio u Titovoj vili u Ljubljani, gde su proveli tri sata. Pilo se vino, pričalo se, najviše o vesternima koje je Broz obožavao, a odgledao je sve u kojima je Daglas glumio. Omiljeni film Maršala bio je “Obračun kod O.K. korala”, urađen po stvarnom događaju iz 1881. godine i smatra se najpoznatijim dvobojem Divljeg Zapada. Ovaj film je snimljen 1957. godine, a Kirk Daglas je glumio kockara Dok Holideja. Sukob je u stvarnosti trajao čitavih pola minuta, ali je film ignorisao istorijske činjenice i sukob je prikazan kao iscrpljujuć i dug.

Josip Broz Tito i Kirk Daglas; foto: Pinterest

Nakon ovog susreta, ambasador Velike Britanije se požalio glumcu kako nikako ne uspeva da stupi u kontakt sa predsednikom Jugoslavije već šest nedelja.

Kirk mu je odgovorio: “Gospodine ambasadore, koliko ste filmova Vi snimili?”.

Takođe, Kirk je u jednom intervjuu, datom za medije u Beogradu, rekao da se nada da će ovde jednog dana snimiti film, da se upoznao sa jugoslovenskom kinematografijom koja ga je nadahnula.

Godine 1984. Jugoslavija je bila ponosni domaćin Zimskih olimpijskih igara, a Sarajevo u februaru mesto u koje su došle svetske sportske zvezde.

Još jedna zvezda posetila je Sarajevo. Kirk Daglas. Kojem je i pored jedne neprijatne situacije, Sarajevo ostalo u lepom sećanju.

Kirk Daglas slikan u Sarajevu 1984. godine tokom ZOI; foto: Twitter

Priča počinje u jednom restoranu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gde je Kirk večerao. Neki novinari koji su sedeli u istom restoranu, prepoznali su holivudsku facu i zabeležili da je vlasnik, ili konobar, naplatio Daglasu porciju ćevapa više nego što bi trebalo. Priča se da je čak 10 puta više naplatio.

To je tada bio veliki skandal, time se urušavalo gostoprimstvo Sarajlija, te su restoran svi bojkotovali, pa je on, na kraju, prestao s radom.

Kirk Daglas nije štedeo ni kada se kockao. Po sarajevskim krugovima kružila je priča da je za jedno veče u kazinu potrošio neverovatnih 100.000 dolara.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments