Uskršnja jaja su se bojale kako bi predstavljale Hristovu krv. Nekada su bili farbani samo crvenom bojom, a sada je to zabava za porodicu i izražavanje kreativnosti.
Bojanje uskršnjih jaja započelo je u Ukrajini. Koristili su se vosak i boja, a ceo proces zvao se pysanka (pisanka). Poklanjanje jaja značilo je znak novog života. Jaje simbolizuje život, a njegov okrugli oblik zemlju i povezanost sa prirodom.
Najpopularnija čokolada na Uskrs je čokoladni zec, a 76 posto osoba je jede od ušiju. Svake godine proizvede se oko 90 miliona uskršnjih čokoladnih zečića.
Ideja o uskršnjem zecu potekla je iz Nemačke u 16. veku.
Najveće čokoladno jaje proizvedeno je u Italiji 2011. godine. Bilo je visoko 10,39 metara, a teško 7200 kilograma. Bilo je više od žirafe i teže od slona.
Autor: nsuzivo.rs