Koje čajeve birati za novorođenče?

       

Konzumiranje određenih biljnih čajeva za novorođenčad je potpuno sigurno za bebe starije od 6 meseci.

Čaj za bebe od 2 meseca nije potreban zato što je deci u prvih pola godine potrebno samo majčino mleko koje je obogaćeno svim potrebnim hranjivim sastojcima za njegov razvoj.

Ako je naročito potrebno (npr. za olakšavanje probave), čaj za bebe od 4 meseca pa nadalje se može konzumirati, ali u početku je potrebno paziti na doziranje. Imajte na umu da bebe nisu odrasli i da je njihov metabolizam jako osetljiv zato je šoljica čaja dovoljna.

Od svih biljnih čajeva koji postoje, najbolji za novorođenčad su čaj od lipe i kamilice. Pokazalo se da je njihova korisnost maksimalna, a štetnost gotovo nikakva kada su u pitanju male bebe.

Administracija za hranu i lekove upozorava roditelje da strogo izbegavaju tradicionalne kineske čajeve zato što se pokazalo da na decu mogu delovati poput otrova. Njihova štetnost je toliko visoka da su u SAD-u svi takvi čajevi za bebe zabranjeni.

Čaj od kamilice je najsigurniji za novorođenčad. To je odličan lek za smirivanje bilo čega, a može biti korisna za bebe koje muče osipi po telu ili grčevi u stomaku. Čaj treba biti blag. Takođe, pomaže i kod nicanja prvih zuba.

Još jedan koristan čaj za male bebe je i čaj od komorača. Može biti koristan i za ozbiljnije probavne tegobe kao što je zatvor, ali i za grčeve u stomačiću. Komorač može da utiče i na povećanje apetita, pa budite spremni na to da će beba možda tražiti veću količinu mleka nego inače.

Osim što sadržava brojna ljekovita svojstva za različite tegobe, lipa se često primenjuje za čišćenje disajnih puteva. Zato vašoj bebi čaj od lipe može biti koristan kod kašlja ili prehlade.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: