Foto: Stocksy United

Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da sačekaju najmanje 18 meseci pre nego što ponovo zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko 2 i po godine. 

Sve ima svoje. Pa i odgovor na pitanje, zašto čekati 18 meseci da bismo ponovo zatrudnele?

Mali razmak između trudnoća znači veće opterećenje na vaše telo, jer se nije lepo oporavilo od trudnoće i porođaja. Prolazak kroz trudnoću u isto vreme dok imate malo dete, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, kao i rizik od prevremenog porođaja.

Može biti zamorno paziti i brinuti se o malom detetu dok ste trudni, a vaš nivo kalcijuma i gvožđa zbog toga može biti mnogo niža nego u prvoj trudnoći.

Foto: Freepik

Kada je razlika u godinama malo veća, možda ćete morati da osvežite svoje znanje o bebama, ali možete se usredsrediti na novorođenče dok će vaše starije dete biti u vrtiću ili školi. To znači da proširujete vreme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom decom.

Velika razlika, veća od pet godina, povezana je s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima. Različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša deca biti bliska tek kad malo više odrastu. Starija deca takođe mogu imati više strpljenja i razumevanja, a ljubomora će verovatno manje biti problem.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments