Foto: House Beautiful

Iako u našoj zemlji ne postoji kultura i tradicija slavljenja ovog praznika, sve više se u vrtićima i školama prave maskenbali za ovu priliku. A zašto ne bismo učinili decu srećnima i sa njima kreativno i kod kuće napravili zanimljiv praznik?

Noć veštica se proslavlja 31. oktobra, dan pred praznik Svih svetih. Predstavlja početak trodnevnog obeležavanja sećanja na mrtve, svece i sve vernike. Tradicija vuče korene još od Kelta, koji su živeli na teritoriji današnje Irske, a doneli su je u SAD u 19. veku. Sada se ovaj praznik slavi širom sveta- od Japana do Portorika, Švedske i Australije.

U zapadnoj kulturi, ovaj praznik predstavlja kostimiranu zabavu, pravljenje lampi od tikvi i bundeva, a deca od vrata do vrata idu i traže slatkiše ili će učiniti nešto “nevaljalo”.

Foto: USA Today
  1. PROVEDITE DAN PRAVEĆI DEKORACIJE ILI KOSTIMIRANI- To ne mora biti ništa zahtevno. Na internetu postoji mnogo mogućnosti za jednostavno ukrašavanje kuće za Noć veštica, u kojima vam pomoć mogu biti deca. A sve to možete raditi kostimirani.
  2. KOMBINUJTE JESENJE AKTIVNOSTI- Iskoristite ovaj vikend za zabavno i praktično druženje. Ispecite pitu od bundeve, neke poslastice s temom Noći veštica ili nekim crtaćem u vezi sa ovim praznikom.
  3. SAKRIJTE SLATKIŠE PO KUĆI I ORGANIZUJTE POTRAGU- Navodite decu tematskim znakovima, poput crteža paukova, bundeva, veštičje kape, dok ne dodju do slatkiša.
Foto: KCHA News
  1. OSLIKAJTE BUNDEVE- Na pijačnim tezgama možete pronaći manje ukrasne tikve i bundeve, a sa svojom decom možete da ih oslikavate kod kuće. Dovoljno vam je malo kreativnosti, tempera i uživanje može da počne.
  2. ČUDOVIŠTE OD KARTONSKE KESE- Savršena kombinacija za mlađu decu. Treba vam lepak, kartonske kese, a sve treba da izgleda kao na slici ispod.
Foto: I Heart Crafty Things/Pinterest

Autor: Ivona Karan

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments