Претрага
Претрага
Close this search box.

Kritičarka restorana otkrila koja PONAŠANJA ZA STOLOM su zaista BITNA- Jedite rukama i ne koristite PRIBOR KAO ORUŽJE

Foto: Pexels

Sudi Pigot, kritičarka restorana iz Engleske koja se ovim poslom bavi već treću deceniju, otkrila je za Dejli mejl pravila ponašanja za stolom tokom obroka u restoranima.

Nosite salvetu na način na koji dete nosi portiklu

Čemu onda služi salveta stavljena u krilo ako vam sos kapne na bluzu ili dekolte?

Upravo zbog toga ova kritičarka salvetu stavlja na gornji deo tela, posebno kada nosi nešto novo. Ističe da to možda nije vrhunac lepog ponašanja, ali je sigurno bolji izgled od sosa od paradajza koji se spušta niz svilenu košulju.

Jedite rukama, čak i u restoranima

Treba poštovati granice drugih gostiju i ne koristiti prste u zajedničkim jelima. Međutim, kada zaista uživate u sosu, možete koristiti mali prst da diskretno obrišete ostatak.

-Koristim svoje prste mnogo više nego što je neophodno – i možda prihvatljivo- istakla je ona.

Ignorišite rituale koji “guše”

Najsmešniji bonton za stolom je direktiva da hranu dodajete samo sa vaše desne strane.

Ne koristite svoj pribor za jelo kao oružje

Nikada ne treba da mašete svojim priborom za jelo dok pričate. Istorijski gledano, ovo se smatralo agresivnim i sugerisalo je da želite da izaberete borbu. Možda i jeste, ali to je još uvek vrhunac lošeg ponašanja.

Ostanite da sedite

Ustajanje od stola usred obroka iritira druge goste. Ako iznenada uočite starog prijatelja u restoranu, ustanite da se u pauzi u razgovoru da ga pozdravite.

Ako večerate sa decom, recite im da nije prihvatljivo vrpoljiti se i šutirati po stolu, kao i da idete u toalet češće nego što se čini. To je nepoštovanje drugih gostiju restorana.

Tajming je sve

Sačekajte s jelom dok ne stigne svima, osim ako vas drugi gosti ne savetuju da počnete pre nego što se ohladi.

Takođe, server ne treba da odnosi tanjire pre nego što svi završe, terajući vas da žurite. Prerano čišćenje tablica je crvena zastavica i kada ste domaćin kod kuće.

Ako pravite večeru ili ručak za prijatelje kod kuće, slaganje mašine za pranje sudova ili ručno pranje dok su ljudi još uvek za stolom je loše, osim ako su zaista dobri prijatelji i ako ste se opravdali za stvarno rani početak sledećeg jutra.

Stavite svoje prijatelje ispred telefona

Foto: Pexels

Nikada ne dozvolite da tehnologija bude važnija od vaših saputnika. Gledanje u telefon dok večerate pokazuje da ne cenite društvo.

Postoje izuzeci, na primer kada morate da primite važan poziv za posao. Međutim, ako imate telefon samo za proveru povremenih dolaznih poruka, bolje je da ga sklonite.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti