Foto: FilmAffinity

Za neke sastojke se nije znalo da su nezdravi, poput olova i pepela.

JELENA TROJANSKA- Volela je kupanje u kadi, ali u jabukovom sirćetu. Omiljeni rituali bili su začinjeni i medom i maslinovim uljem. Slično je bilo i u Staroj Grčkoj, ali najpopularniji je sastojak bio jogurt, kod njih od davnina pa i danas vrlo cenjena namirnica. Koristili su ga kao hranjivu masku za kožu lica i tela.

KLEOPATRA- Jedna od najpoznatijih, ali i najstarijih lepotica svakako je Kleopatra – famozna ikona iz istorije starog Egipta, navodno je bila jako lepa. Njeno kupanje u mleku i danas je poznato kao jedan od ultimativnih beauty rituala. Ali, stari spisi otkrivaju da to nije bilo kravlje, već magareće mleko. A kad je poželela pojačanje, dodala bi i zobene pahuljice ili malo meda- ovaj sastojak i danas je jedan od najpoznatijih nutritivnih fenomena. Da, sve skupa zvuči kao neki zdravi doručak. Možemo i danas med dodati u gotovo sve, od maske za kosu ili lice, preko kreme ili šampona… Med usporava procese starenja kože, bori se protiv raznih mikroorganizama, a podnosi ga i najosetljivija koža. Za piling je koristila so, dok je na crvenu kožu stavljala aloe veru. Nisu se samo brinule o koži, već su se i šminkale- početak make-upa kakvog znamo danas je tamna linija oko oka, napravljena od minerala. Egipćanke su verovale da tako obrubljeni pogled tera loše duhove, stoga su se tako šminkali svi, pa i muškarci.

Za razliku od njih, Rimljanke su koristile prednosti mora i često slagale maske i pilinge od- morskih algi. Istraživanja pokazuju da alge ubrzavaju zaceljivanje rana.

Žene iz Vavilona, odnosno Mesopotamije, volele su da imaju kožu bez dlaka. Za to su koristile ni manje ni više, već kamen. Bilo je popularno imati čistu, besprekornu kožu, nega je bila izuzetno važna.

Od mnogih neobičnih trenutaka u istoriji kozmetike, ovo je verovatno jedan od najbizarnijih. Žene iz Venecije, volele su da posvetle svoju kosu, a u tome im je pomagala lavlja mokraća.

Nakon što su pramenove namazale ovom tečnošću, otišle bi na sunčanje. Arapkinje su pak imale pod rukom mokraću device. Imale su slične rituale, takođe su njome mazale kosu i na taj način je- negovale.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments