Koliko su štetni proizvodi za samopotamnjivanje?

       

Leto je na pragu, ali mi bismo pokazali našu boju koju smo dobili prizvodima za ssamopotamnjivanje. Ne samo da proizvodi za samotamnjiovanje nose određene rizike za kožu, nego i za disajne puteve i koliko je to “štetno” zapravo štetno?

Sunčevi zraci su štetni i tačka. Ne samo da koža brže stari od izlaganja suncu, nego se i dokazano izlažeš opasnostima od ozbiljnih bolesti kao što je rak kože. Ali leto se bliži, a nijedna od nas ne želi ispod lagane haljinice pokazati kožu belu kao sir. Srećom, možeš lagano preplanuti i bez sunca i bez solarijuma i izgledati kao da si i preko zime skoknula na Maldive zahvaljujući proizvodima za samotamnjenje koji su danas vrlo kvalitetni i više ne ostavljaju ružne narandžaste mrlje na koži, odeći…

Jedna britanska dermatološkinja upravo je upozorila da postupak samotamnjenja ima štetne posledice za kožu baš kao i sunčanje pod prirodnim zracima. Aktivni sastojak proizvoda za samotamnjenje, DHA, tera ćelije površinskog sloja kože da potamne u istom stresnom oksidacijskom procesu što ga izazivaju i sunčevi zraci.

Da stvar bude gora, ako koristiš sprej za samotamnjivanje, nećeš DHA naneti samo na kožu, nego ćeš ga i udisati, a kad taj hemijski spoj, punim imenom dihidroksiaceton, uđe u pluća i disajne puteve, može izazvati astmu i razne druge probleme kao i rak.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: