Претрага
Претрага
Close this search box.

Lepotica i zver su stvarno postojali: Prava istina koja stoji iza ove priče

Foto: Vikipedija

Ovo je priča o Petrusu Gonsalvusu i njegovoj ženi Katarini, koji su navodno inspiracija za čuvenu bajku „Lepotica i zver“.

Prava „zver“ u ovoj ljudskoj sudbini je Španac Pedro Gonzales, rođen na Tenerifima 1537. godine, u vreme kada je njegovo medicinsko stanje ljudima bilo neobjašnjivo. Patio je od hipertrihoze, odnosno, pojačane maljavosti. Danas imamo i uzrok i rešenje tog problema, a u ono vreme, Pedro je prosto bio poznat kao „šumski čovek“ i zver. Čudo prirode Za Pedra su njegovi savremenici verovali da je „divlji čovek„, srednjevekovno evropsko mitsko biće koje je, prema legendama, aktivno uglavnom noću, napada ljude a ponekad jede i živu decu. Preokret u Pedrovom životu nastaje kada je u kavezu, kao primerak „divljeg čoveka“ predat kao poklon za krunisanje francuskom kralju Anriju Valoa.

Naravno, na krunisanju je nastao pravi cirkus, i svi su se tiskali da uživo vide primerak te zastrašujuže zveri. Potom je Pedro zatočen u dvorskoj tamnici gde je predat na ispitivanje tadašnjim vrhunskim naučnicima i lekarima. Vodeći ljudi nauke tada su shvatili – ne radi se ni o kakvom mitskom biću, već o desetogodišnjem detetu koji samo ima višak malja.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ime021
02.06.2024 19:00

A danas postoji i sajt sa tim imenom, koji spaja ljude i pomažu im da pronađu svoju zverku, odnosno lepoticu

Povezane vesti