Претрага
Close this search box.

LESKOVAČKI AJVAR SVETSKI BREND Proglašen za treći najbolji sos na svetu, na zavidnom mestu je i urnebes

Foto: Screenshot YouTube Lava Net

Leskovački ajvar je treći najbolji sos na svetu, prema rangiranju poznatog internet portala za ocenjivanje kuhinja, Tejst Atlas.

Leskovački ajvar se u poslednjih deset godina pročuo po Evropi, zahvaljujući tome što je brendiran pre 10-12 godina i nakon toga je zaista krenula i veća proizvodnja ali radi se po istom standardu kako su nekad radile naše bake i majke.

Tako da, leskovački ajvar jeste poznat ali mora da se drži te recepture.

Tako je Tejst atlas (Taste Atlas), poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta, objavio listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu. U velikoj konkurenciji, srpski leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, dok se čuveni urnebes našao se na 25. mestu.

Svake godine Tejst Atlas (Taste Atlas) vrši selekciju svetskih specijaliteta u najrazličitijim kategorijama. Tako je početkom maja ove godine pirotski kačkavalj proglašen za najbolju srpsku namirnicu, dok su se u aprilu na listi najboljih knedli na svetu našle vojvođanske gomboce, odnosno knedle sa šljivama, piše portal b92.

Leskovački domaći ajvar na visokom 3. mestu

Ajvar iz Leskovca, kako piše Jugmedia, koji se pravi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća Kanija, Kurtovska kapija i Palanačko čudo, poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta.

Ovaj aromatični namaz tradicionalno se priprema krajem leta i tokom jeseni, tako što se paprike prvo prepeku, a potom pomešaju i sa pečenim patlidžanom, belim lukom, uljem i solju.

Svi sastojci se samelju i potom smeštaju u staklene tegle, da bi se do sledeće sezone služili kao dodatak roštilju i drugim domaćim jelima, bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera.

Zavisno od ličnih preferenci, ajvar se priprema u dve varijante – blagoj i ljutoj.

Srpski urnebes na 25. mestu

Još jedan srpski specijalitet se našao na spisku najboljih soseva i namaza na svetu, i to na jako dobrom 25. mestu. U pitanju je urnebes, koji se pravi od mladog sira, belog luka, paprike, ulja, žumanaca i soli. Ovaj pikantni namaz bogatog ukusa najčešće se služi kao prilog roštiljskom mesu, servira kao meze ili maže kao podloga za domaće varijante brusketa.

A libanski sos tum proglašen je za najbolji sos na svetu po mišljenju Tejst Atlasa. Tradicionalno se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.

Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprile, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. Ono što ga izdvaja od ostalih soseva jeje osvežavajući ukus bogat citrusnim notama. U mnogim domaćinstvima u Ekvadoru ovaj sos je neizostavan deo trpeze, a sada će, sasvim sigurno, postati popularan i širom sveta.

penzionisani.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Baltazar
13.06.2024 14:34

Plavi patlidzan ne bi smeo da se nadje u Ajvaru.To je jeftina vatijanta, pravi ide bez njega..

Povezane vesti