Foto: Empire

Jedno istraživanje je pokazalo da gledanje filmova može biti jedan od trikova za spašavanje veze ili braka.

Na Univerzitetu u Ročesteru istraživači su podelili su 174 novopečena bračna para u 3 grupe. Dok su se članovi prve dve fokusirali uglavnom na terapijski rad, treća grupa radila je na svom odnosu ne napuštajući kuću.

Prva grupa naučila je aktivno da sluša, a to je učinkovit trik koji pomaže parovima da se osećaju srećnije.

Parovi iz druge grupe pokušali su da poprave svoje odnose s više naklonosti i empatije. Da bi to učinili, radili su nasumično lepe stvari i savladali svoju sposobnost da istinski prihvate naklonosti svojih partnera.

Treću grupu činili su oni koji su mogli da rade na svom odnosima dok se udobno odmaraju na kauču. Na početku studije prisustvovali su desetominutnom predavanju objašnjavajući koliko su važne veze i kako bi pogled na svađe drugih parova na ekranu mogao pomoći da primete svoje toksično ponašanje.

Nakon predavanja pogledali su film “Putovanje za dvoje” i razgovarali o njemu koristeći poseban popis pitanja. Uporedili su i svoj odnos s onim koji su videli u filmu. Nakon toga svi su parovi dobili popis od 47 filmova o vezama koje su morali da gledaju i razgovaraju kod kuće.

Rezultati su čak iznenadili i istraživače. Otkrili su da su očekivali neki bonus od pristupa filmu i raspravi, ali nisu mogli da zamisle da će to biti toliko korisno kao terapija i intenzivan rad. Ta je metoda smanjila broj razvoda za više od 50%. 

Neki od filmova koji se nalaze na listi bili su i “Zvezda je rođena” i “Kada muškarac voli ženu”.

Isečak iz filma “Kad muškarac voli ženu”; foto: California One Way

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments