Kako reči menjaju odnos?

       
Foto: HuffPost

Pri sledećoj nesuglasici s partnerom, setite se ključnih reči koje opisuju temu vašeg odnosa.

U ljubavne veze i odnose često želimo da unesemo neke promene, ali umesto da donosimo odluke koje gotovo nikad ne sprovedemo u delo, australijski psiholog Klinton Pauer nas poziva da odredimo „temu“ odnosa. Tema je, kaže Pauer, zapravo namera, odnosno širi cilj kojem stremimo.

Time smanjujemo pritisak zbog postizanja nekog specifičnog cilja te generalno težimo boljem odnosu, ne uzrujavamo se i ne odustajemo ako napravimo korak unatrag. Temu odnosa trebali bismo odabrati među rečima kao što su ljubaznost, empatija, vernost, obzirnost, promišljenost, zahvalnost, strpljenje, zabava, nežnost, iskrenost…

Pauer savetuje da odaberemo jednu ili najviše dve, tri reči koje bi mogle opisati temu našeg odnosa. Zapišite ih na papirić pa ga zalepite na mesto gde često provodite vreme, npr. kraj radnog stola ili kraj ogledala. Tema je ono što čuvamo u podsvesti i po potrebi stavljamo u prvi plan. Npr., kad primetimo da smo se vratili u obrazac starih, loših navika, nežno se podsetimo teme svoje veze. „Osveštavajući je, zaronite u osećaje koje u vama budi. Ovo je odličan način za osnaživanje teme odnosa“, piše Pauer.

Npr., ako se počnete reaktivno ponašati prema partneru, prisetite se reči „obazrivost“ pa umesto neke negativne reakcije sedite i razmislite kako da postanete više obzirni. Ili, ako primetite kako vam je život stresan, podseća na borbu i da ste prezaposleni, podsetite se na reč „zabava“. Prema Paueru, ove reči, kao jednostavni podsetnici, podržavaju u promeni smera našeg odnosa i potiču naš duhovni rast.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments