Foto: Google Plus

Procenjuje se da je između 16 i 24 posto smrti kućnih ljubimaca povezano s tumorima, a najčešći su kod pasa i mačaka.

Tumori kod pasa i mačaka su u porastu, ali većina ostaje nepoznatog uzroka i porekla.

Tek povremeno se na operacionom stolu nađe neki od kućnih ljubimaca kao što je kunić ili koji drugi sisar.

Kada je reč o psima kod kuja su najčešći tumori mlečnih žlezda (znatno su manje pojave kod sterilisanih ženki), ali se javljaju i tumori na materici i jajnicima, a kod nekastriranih mužjaka tumori testisa. Takođe, kod pasa su česti i tumori slezine, jetre. Za razliku od pasa, mačke puno ređe oboljevaju od tumora mlečnih žlezda ili jajnika, te se kod njih tumori najčešće manifestuju promenama na koži. Mačke oboljevaju i od mačje side, mačje leukemije…

Kad vlasnik primeti da pas ima određene zdravstvene poteškoće koje se manifestuju kroz neobjašnjivo otežano disanje, kašljanje, umor i sl. tada se ljubimac može podvrgnuti dijagnostičkim pretragama, jer takva stanja mogu upućivati na probleme sa srcem.

Bolesti srca kod pasa sve su češće i iz razloga što se, kao i kod ljudi, životni vek ovim najbrojnijim kućnim ljubimcima produžio, kao i zbog sve kvalitetnije i dostupnije dijagnostičke metode, te veće brige vlasnika za zdravlje životinja.

Mačke ređe oboljevaju od srčanih bolesti, a i puno teže ih je pregledati na ultrazvuku zbog odbijanja mirovanja tokom pregleda. One su zato sklonije dijabetesu, a posebno u starijoj dobi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments