Foto: BT.com

Studija sprovedena na Univerzitetu u Londonu, pokazuje da tinejdžeri koji su mnogo sedeli u uzrastu od 12 do 16 godina imaju veće izglede za razvoj depresivnih simptoma od 18 godine i više.

Istraživači su pratili 4.257 adolescenata čak šest godina, počevši od 12. godine, kako bi otkrili povezanost između fizičke aktivnosti, sedelačkog ponašanja i depresivnih simptoma. Sedeće ponašanja uključuju surfovanje po internetu, vreme ispred ekrana na pametnim telefonima, igranje video igara, gledanje televizije i čitanje.

Učesnici su zamoljeni da sedam dana nose akcelerometre (merni instrument) na bokovima da bi izmerili količinu i intenzitet svoje fizičke aktivnosti.

Podaci o telesnoj aktivnosti prikupljani su svake dve godine uzrasta od 12 do 18 godina i kategorizovani su kao sedeći, lagani, umereni i jaki. Tinejdžeri su takođe pregledani za depresivne simptome koji počinju od 12 godina i svake dve godine do 18. godine.

Rezultati su pokazali da se sedeće ponašanje povećavalo, a lagana aktivnost smanjivala tokom adolescencije iz nepoznatih razloga koji su doveli do depresivnih simptoma uzrasta od 18 godina i naviše.

Više vremena provedenog u sedećem položaju ili bavljenja laganom aktivnošću povezano je s višim rezultatima depresije.

Jedan dodatni sat sedenja na dan povećao je depresivne rezultate za 10 posto do 18 godina, pokazala je studija.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments