Deci se vid može ispraviti ako se na vreme ode na pregled, a kod adolescenata dioptriju možete ispraviti sočivima.

Većina zdrave dece mlađe od 3 godine je blago dalekovida, ali dioptrija uglavnom nestaje do 4. godine života. Ako se slabovidnost otkrije u što ranijem uzrastu, izlečenje je moguće čak u 90 posto slučajeva. Pregledi su tada korisni i zbog lečenja strabizma, odnosno bežanja oka i otkrivanja drugih bolesti. Prestankom razvoja mozga nakon 8. godine života više nije moguće delovati na slabovidost, pa dete ostaje slabovidno ceo život.

Odgovornoj deci s odgovarajućom podrškom roditelja mogu se nakon 9. godine, osim naočara, preporučiti i kontaktna sočiva. Kod djece kojima izrazito raste dioptrija danas se u svetu sve češće oreporučuju i takozvane, noćna sočiva, koja mogu usporiti ili zaustaviti rast dioptrije oko 40 posto!

U dobi od 20 do 40 godine naočare i sočiva predstavljaju tradicionalne i najčešće načine ispravljanja dioptrije. Kod ljudi kod kojih je ona stabilna najmanje dve godine, može se korigovati i operativno, laserskom hirurgijom ili ugradnjom sočiva. Kod laserskog skidanja dioptrije rožnjaču oblikujemo laserskim zracima kako bi se ispravila kratkovidost, dalekovidost. Nužan preduslov za ove postupke je temeljni pregled i savetovanje o prednostima i mogućim rizicima pre zahvata.

Danas se nošenje progresivnih i radnih naočara i multifokalnih kontaktnih sočiva preporučuje i ljudima u ranim 40-im godinama koji dosta vremena provode za računarom ili elektronskim uređajima.

Nakon 50-te godine života, akomodacija očnih sočiva je najčešće toliko oslabila da je najčešća operativna metoda korekcije dioptrije zamena prirodnih veštačkim sočivom, koja poput naočara i sočiva, može biti s jednom dioptrijom ili multifokalna. Kao kod laserskih zahvata, pre odluke o zameni sočiva svakako napravite temeljni pregled i savetovanje kod oftalmologa.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments