Uz jelku, koja će već po tradiciji naći mesto u našim domovima u ovo vreme, još jedna biljka postala je gotovo nezaobilazan praznični ukras koji pleni svojom lepotom, bojom i baršunastim listovima.

Božićna zvezda, čija je domovina Meksiko, polako se odomaćila i kod nas kao sve omiljenija božićna biljka, prelepih crvenih, belih ili prošaranih crveno-belih cvetova. S njom ne možete pogrešiti ni ako je izaberete kao poklon dragoj osobi. Nažalost, retko potraje do proleća.

Iako može trajati mnogo duže od jedne sezone, božićna zvezda neretko kad je donesete kući vrlo brzo propadne i ne izdrži ni tu prvu zimu. Već pri kupovini, kod transporta do kuće, treba paziti da je ne izložite velikim temperaturnim razlikama. Božićna zvezda ne voli takve šokove, pa je obavezno zaštite od hladnoće. Preporuka je da se božićna zvezda ne kupuje na mestima gde se prodaje napolju, nego u zatvorenim cvećarama, jer zbog razlike u temperaturi može splasnuti kad je donesete kući. A kad dođete kući, nemojte je odmah staviti kraj izvora toplote, već je postavite na mesto gde će se polako priviknuti na promenu temperature. Idealna temperatura za nju je oko 20-ak stepeni, jer ipak je ona poreklom suptropska biljka koja ne podnosi temperaturu nižu od 15 stepeni.

U kući će joj najviše smetati visoka temperatura i suv vazduh. Ne stavljajte je blizu radijatora, ni ispod klime. Pazite takođe da ne bude na promaji. Što se tiče količine svetlosti, ona mora pratiti ritam dana, pa  kada je napolju dan, zvezda mora da ima svetlosti, a kada je mrak, mora biti u mraku.

Ova biljka zahteva veliku vlažnost, pa je redovno prskajte svaki dan, ali prskajte samo njen zeleni deo. Božićna zvezda traži umereno zalivanje. Najbolje da vodu ulijete u podložak, pa će ona sama popiti koliko treba. Ne treba je prihranjivati. Ako primetite da joj listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti se, onda je u prostoriji previsoka temperatura, suv vazduh ili je premračno. Ako cela biljka uvene, krivac je prmaja, pa joj treba naći novo, prikladno mesto u stanu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments