Foto: Gizmodo

On sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nositelj umami ukusa i koja je zaslužna što je ukusniji tokom leta- a sve zbog promene percepcije ukusa zbog buke motora!

Umami je prijatan ukus koji je jedan od pet osnovnih ukusa. Umami je pozajmljena reč iz japanskog sa značenjem „prijatan ukus“. Ljudski jezik ima receptore za L- glutamat, koji je izvor umami ukusa.

Istraživači Univerziteta Kornel pozabavili su se ovom tematikom i zaključili su kako nadražaji koji dolaze od zvuka aviona utiču na to kako putnici doživljavaju ukus.

Fiziolog Robin Dando otkrio je 2015. godine da izloženost jakim zvukovima, poput onih kod mlaznog motora, zasenjuju slatke ukuse, ali intenzivira tzv. umami okus kakav se nalazi u paradajzu, a koji pojačava sve ostale ukuse i daje im punoću.

Lufthansa je napravila istraživanje o popularnosti sokova od paradajza nakon što su shvatili da se u njihovim avionima popije više od 200.000 litara godišnje. Drugo istraživanje pokazalo je da se popije otprilike koliko i piva.

Postoji još jedna teorija istraživača iz udruženja Fraunhofer, koji kažu kako su nam ukus i miris manje osetljivi na većoj nadmorskoj visini. Moguće je i da sok od paradajza putnici u avionima biraju češće i zato što je to zdravija varijanta- pun je vlakana i ima visok udeo vode.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments