Vreme je praznika, a kod nas niti jedna proslava ne može da prođe bez čašice razgovora. Međutim, i u ovoj novogodišnjoj euforiji nemojte da zaboravite na vašu jetru.

Pored masne i začinjene hrane koja je deo svake praznične trpeze, u ovom periodu godine ljudi konzumiraju i malo više alkohola. U nastavku otkrijte kako da u ovo vreme pomognete svom najvećem unutrašnjem organu!

Kafa

Studije su pokazale da ispijanje kafe štiti jetru od mnogobrojnih bolesti, uključujući i cirozu. Uz to, kafa umanjuje rizik i od nastanka tumora.

Zeleni čaj

Ukoliko niste ljubitelj kafe, isprobajte sa zelenim čajem. Ovaj napitak umanjuje rizik od pojave masne jetre i sadrži antioksidante koji povoljno deluju na celo telo.

Grejpfrut

Dva glavna antioskidanta u ovom voću štite jetru od oštećenja i zapaljenja. Takođe, istraživanja su pokazala da grejfrut smanjuje rizik od hepatitis fibroze- oboljenja koje uništava vezivno tkivo jetre.

Borovnice i brusnice

Obe vrste voća sadrže nutrijente koji, pored boje, štite jetru od brojnih oboljenja. Uz to, borovnice imaju i antioksidantne enzime i jačaju imuni sistem.

Grožđe

Kao što je slučaj i sa borovbicama i grožđe štiti jetru od oštećenja zahvaljujući svojim antioksidantima i poboljšava njenu funkciju.

Sok od cvekle

Sok od cvekle pokazao se delotvoran u lečenju brojnih bolesti, pa tako ovaj sok štiti i jetru od zapaljenja, jer povećava prirodne enzime koji čiste telo.

Oraščasto voće

Uz sve zdrave nutrijente, oraščasto voće sadrži i vitamin E, koji je odgovoran za zdravlje srca i jetre na prom mestu. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog voća povećava enzime jetre i umanjuje simptome masne jetre kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Maslinovo ulje

Uz to što štiti metabolizam i srce, maslonovo ulje utiče na enzime jetre i održava njenu pravilnu funkciju.

Simptomi oboljenja jetre

Nadutost i gasovi
Kiselina i osećaj gorenja u žečucu
Zatvor
Žućkasta boja kože i/ili očiju
Visok krvni pritisak
Nemogućnost gubljenja viška kilograma
Anksioznost, promena raspoloženja i depresija
Tamni urin
Hroničan umor
Prekomerno znojenje
Rosacea
Lako dobijanje modrica na koži
Gubitak apetita

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments