Foto: SevenPonds Blog

Najviše poklona razmeni se u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, a što nas veseli više- davanje ili primanje poklona, otkrila je nedavno sprovedena studija.

“Ako želite duže biti srećni, ranija istraživanja pokazala su da treba uzeti predah od svakodnevice i činiti nešto drugačije, iskusiti nešto novo. Naša studija pokazala je da ako svakodnevno primate poklone, prestaćete da im se veselite, ali to se neće dogoditi ako ih svakodnevno poklanjate. U tom slučaj radost ne jenjava”, objašnjava psiholog Ed O’Brajen sa Univerziteta u Čikagu.

On je vodio studiju u kojoj je ispitano 96 osoba. Njima je pet dana zaredom davano po pet dolara koje je trebalo potrošiti svaki dan na isti način. Nasumice je izabrano nekoliko ispitanika koji su svojih pet dolara trebalo da poklone- bilo kao napojnicu ili donaciju u humanitarne svrhe. Istu stvar činili su pet dana.

Ispostavilo se da je radost ‘isparila’ kod osoba koje su morale da pet dolara potroše na sebe, a i dalje je bila jednako intenzivna kod osobe koje su novac poklanjale.

“Davanje drugima pomaže nam da se osećamo iz dana u dan svežije i zadovoljnije”, poručuju naučnici nakon studije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments