Bivši lekar iz NHS-a, dr Rupy Aujla, koji je osnovao brend Doctor’s Kitchen, kaže da je poslednjih godina postao popularan trend u kojem ljudi jedu hranu u određenom redosledu kako bi smanjili skokove glukoze i poboljšali metabolizam.
Iako mnogi ljudi praktikuju “sekvenciranje nutrijenata”, što podrazumeva konzumiranje hrane u specifičnom redosledu, Dr Aujla napominje da nedavna studija pokazuje da ovo može smanjiti skokove glukoze za čak 73%, ali da je potrebno više istraživanja o efikasnosti.
— Postoji trend među ljudima da jedu hranu u određenom redosledu kako bi smanjili skokove glukoze i poboljšali metabolizam.
— I postoje dokazi da ovo može potencijalno smanjiti skokove glukoze za 73%. To je zaista impresivan broj.
— Ali u stvarnosti, većina nas uživa u obrocima koji su lepi, ukusni i mešavina su različitih makronutrijenata. Umesto da ih razdvajamo na ugljene hidrate, vlakna, proteine, i jedemo ih u određenom redosledu.
Dr Aujla naglašava važnost praćenja unosa hrane, preporučujući manje porcije i izbegavanje ultra-prerađene hrane. Takođe, sugeriše da više fizičke aktivnosti može poboljšati zdravlje.
— Zato bih zapravo preporučio, ako stavimo “sekvenciranje nutrijenata” sa strane, da se fokusirate na kvalitet ishrane. Pokušajte da unesete tri porcije voća i povrća u svaki obrok.
— Možda to zvuči kao puno, ali to uključuje i stvari poput luka, pasulja, orašastih plodova i semenki. Ovo su stvari koje bih smatrao da dodate svom obroku pre nego što potpuno menjate redosled hrane.
Osim toga, dr Aujla preporučuje jednostavne načine za povećanje unosa vlakana bez radikalnih promena u ishrani:
— Razmislite o tome da dodate još povrća, poput pečene tikve. Tako ćete lako povećati unos vlakana samo dodajući još povrća u salatu ili bilo koji obrok.
Njegov savet se ne odnosi samo na to kada jesti određene vrste hrane, već i kako ih uključiti u obrok.
— To je način na koji želim da razmišljate, umesto da mislite da morate jesti povrće prvo.
Ističući značaj biljnih proteina, Dr Aujla spominje tri vrste na koje bi se fokusirao: tofu, tempeh (fermentisani sojin proizvod) i proteine iz kikirikija.
— Ovo su sve namirnice koje sadrže puno proteina, oko 20-25%. Na primer, 100g tempeha daje količin u proteina sličnu onoj iz piletine.
Na kraju, dr Aujla kaže da biste trebali razmisliti o dodavanju kvalitetnih ugljenih hidrata u obroke, uključujući ovsene pahuljice, batat, heljdu i kinou. On naglašava da ovi ugljeni hidrati sadrže više vlakana, što je dobro za kardiovaskularno zdravlje i smanjuje holesterol, piše Gloucestershire Live.
najzena.alo.rs