Odgajite dete da ne bude egoistično

       

Nemojte mešati uzdizanje deteta u nebesa sa ljubavlju. To nisu iste stvari.

Stav prema detetu “Poseban si”, treba koristiti što manje ili ga sasvim izbaciti iz upotrebe. Da, naravno da je vaše dete posebno, ali nije ni manje ni više vrednije od druge dece na planeti. Time im gradite nerealan pogled na svet i sebe.

“Narcisi” imaju vrlo malo pravih prijatelja, a više “fanova” oko sebe. Za prijateljstva koja će opstati potrebna je empatija- pa tako učite decu empatiji.

Studije tvrde da deca kojoj se češće govori da ih volite i da im pokazujete svoju toplinu, ne postaju narcisi i grade zdravo samopouzdanje. Jedno iskreno “Volim te” umesto suvišnog hvaljenja daje praje rezultate.

Egoistična deca, ali i odrasli, smatraju da pravila koja važe za druge ne važe za njih. Postavite čvrta pravila ponašanja i držite ih se.

Obavezno naglašavajte značaj jednakosti. Narcisoidna deca ne znaju za jednakost i raznolikost kod ljudi. Zato decu treba učiti da nemaju osećaj superiornosti.

Roditelji nisu jedini uticaj na decu. Kažite svojim porodicama, prijateljima, dadiljama, da se drže vaših pravila ponašanja sa njima, da poštuju vaše odgajanja deteta. Kontrolišite sa kime se deca druže i kako druženje sa drugom decom utiče na njihovo ponašanje, kontrolišite šta deca gledaju na TV-u i internetu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments