Kao da nam je poslednje – tako bi neretko mogao da se opiše odnos većine ljudi prema hrani tokom praznika. Mnogi se vode parolom „daću sebi oduška“, pa tih dana konzumiraju tešku hranu koja, u kombinaciji sa svim propratnim poslasticama, alkoholom, gaziranim i negaziranim sokovima, u stomaku stvara osećaj težine, konstantne nadutosti i tromosti.
Ove godine, na radost mnogih, prvomajski i uskršnji praznici su spojeni, pa će dosta naših građana biti na mini-odmoru, uživati u prirodi sa prijateljima, a to podrazumeva i dosta hrane – kod nas Srba uglavnom masne i visokokalorične.
Za 1. maj će se roštiljati u prirodi i meso će se jesti na svakom ćošku, dok će za Uskrs kraljevi trpeze biti pečenje, jaja i, naravno – nezaobilazna ruska salata.
Ko je postio, neka dobro pazi
Posebno će veliki problem biti za sve one koji su postili tokom uskršnjeg posta.
– Oni moraju polako da uvode tu hranu, jedno jaje ritualno, malo mesa. Organizam je nepripremljen na masnoću i njihova jetra je nespremna. Treba probati od svega pomalo – kaže nutricionistkinja Branka Mirković.
Kako kaže, ne treba izbegavati hranu tokom prazničnih dana, ali je poželjno jesti je u manjim količinama:
– Nije problem pojesti ni meso ni kolač, ali treba jesti umereno.
Ističe da zdravi ljudi mogu da pojedu i tri-četiri jajeta, ali je problem ako dodatno unesu jake proteine. Jaja koja su ofarbana drže se u frižideru i možemo posle praznika da ih koristimo za neko drugo jelo. To je moja preporuka. Nemojte da žurite da ih sve pojedete u ta dva dana – ističe naša sagovornica.
Salata i mineralna voda za brži metabolizam
Da bismo ubrzali metabolizam, treba jesti salate, sveže povrće, dobro je piti i mineralnu vodu, a u krajnjem slučaju kupiti i neki digestiv u apoteci.
Nutricionistkinja savetuje da treba obratiti pažnju na trajanje bola u stomaku.
– Ako se bol pojavljuje povremeno, nije strašno, ali ako traje u kontinuitetu, onda se treba obratiti lekaru. To su intenzivni bolovi koji traju duže od jednog ili dva sata – kaže ona.
I alkohol može da napravi veliki problem
Veliki problem može da izazove i pijenje alkohola, pogotovu preterano.
– Alkohol, posebno u kombinaciji sa slatkim, direktno deluje na jetru. Ako unesemo puno ugljenih hidrata, pa još i alkohol sa dosta šećera, onda je jetri teško da to preradi. Mnogi i ne znaju da boluju od bolesti nekih organa, a onda se baš tokom praznika to manifestuje. Treba biti obazriv i tu nema priče – kaže Markovićeva.
Majonez u ruskoj salati kalorijski ubica, a tek grickanje između obroka…
Naša sagovornica objašnjava da nikako ne bi trebalo da kombinujemo rusku salatu i pečenje, mada je, ako je reč o malim količinama, to dozvoljeno.
– “Kalorijski ubica” u ruskoj salati jeste majonez. To je čista masnoća. Ima je svugde – u krompirićima, mesu, koliko god krto izgledalo. Dosta je masti i u kolačima. Ne bi bilo loše ni rusku salatu jesti samu. Mi sve sipamo kao da nam je to jedino jelo – naglašava nutricionstkinja, i dodaje da je veliki problem i grickanje između obroka.
– Kad god uzmete nešto između obroka (najčešće u trećem satu nakon obroka, kada insulin treba da pada), aktivirate lučenje insulina. Kada je insulin aktivan i van ćelija, blokira razlaganje masti. Tada više nije važno da li ste uneli 30, 40, 200 ili više kalorija, jer čak i ako jedete badem, organizam se ponaša kao da jedete pravi obrok. A ubrzo nakon toga ponovo osećate glad – kaže Markovićeva.
Kada između obroka jedete nešto slatko, samo trenutno podižete energiju, jer vas taj šećer ubrzo uvodi u hipoglikemiju i stvara novu potrebu za njim. Treba se truditi da imamo obroke kao i svakog dana – doručak, ručak i večeru. Za doručak to mogu da budu jaja, nešto suhomesnato, za ručak može i meso, ali obavezno i sveža salata. Večera, naravno, ne treba da bude toliko kalorična.
Ono što nikako ne bismo smeli da radimo, a što većina i zna, jeste da legnemo pošto se najedemo.
– To nikako nije dobro, jer onda se još više umrtvimo – navodi nutricionistkinja.
Budući da će dosta ljudi prvomajske praznike obeležiti u prirodi, poželjno je, kaže sagovornica, da se više bave šetnjom, igrama loptom, samom pripremom roštilja, a manje konzumacijom.
Nadamo se da ćete se bar delimično pridržavati ovih saveta stručnjaka.
24sedam.rs