Opsednutost zdravom hranom je jedan od poremećaja u ishrani

       
Foto: E Noticia Metropolitano

Kada želja i potreba za zdravom hranom preraste u opsesiju naziva se ortoreksija.

Ortoreksija nervosa u najjednstavnijem smislu znači opsednutost zdravom hranom. Ovaj poremećaj u ishrani započinje kao jednostavna želja za zdravom ishranom, ali osobe koje pate od ortoreksije postanu opsednute s kvalitetom i čistoćom hrane.

Što više paze šta i koliko jedu, a ukoliko prekrše svoja pravila u ishrani, još se više ‘kažnjavaju’ dodatnim vežbanjem i striktnijom ishranom.

Čak se osećaju superiornije nad drugim ljudima koji se hrane “nezdravo”. S vremenom, odabir hrane postaje sve stroži, meri se svaka kalorija i na kraju počinje da strada zdravlje, što je ironično, s obzirom da su upravo te osobe svoj život podredile zdravlju. Opsesija s hranom postaje važnija od svih drugih aktivnosti, posla, društvenog i ljubavnog života i na kraju počinje da utiče i na mentalno zdravlje osobe.

Čini se da se ortoreksija javlja kod ljudi koji se žele pravilno i zdravo hraniti kako bi poboljšali svoje zdravlje, ali uz taj motiv postoje i oni manje vidljivi motivi, a to su želja za kontrolom svog tela, beg od strahova, želja za mršavijom figurom, povećanje samopouzdanja, traženje spiritualnosti kroz hranu, kreiranje identiteta kroz hranu…

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments