Orašasti plodovi su bitni za naše zdravlje

Foto: Healthline

Sezona je oraha, lešnika i badema, iskoristite njihove prednosti što više.

Vreme je berbe i to plodova koji su prava riznica zdravlja. Sezona je badema, lešnika i oraha, omiljenih orašastih plodova bez kojih je teško zamisliti brojne poslastice.

I dok svaki ima svoj ukus i svoju priču, teško nam je odlučiti koji od ovih orašastih plodova više volimo. Jer bez oraha nema ukusnih punjenih i zapečenih jabuka, jer je badem duša sočnog kolača s narandžama, a lešnik srce neodoljivih namaza.

Lešnik– Ovaj plod je popularan zbog specifičnog slatkastog ukusa i nutritivih vrednosti. Bogat masnoćama, mineralima i vitaminima E i B, folnom kiselinom, lešnik je snažan antioksidans, pomaže pri jačanju imuniteta, prevenciji srčanog i moždanog udara. Osim u kolače, dodaje ga se u supe, nadeve, testenine, sladolede, a i neodoljiva je grickalica.

Badem– Jedan je od najbogatijih izvora vitamina E i odličan izvor vitamina B kompleksa. Poznat i po zdravoj i ujednačenoj kombinaciji esencijalnih kiselina, pozitivno utiče na nivo holesterola u krvi. Pre korišćenja savet je namočiti plodove u vodi kako biste lakše skinuli smeđu opnu, ali i neoguljeni jedna su od najzdravijih grickalica.

Orah– Zanimljivo je da orasi sadrže dvostruko više antioksidanta od drugih orašastih plodova. Već 30 g oraha na dan izvor su zdravlja i dnevne potrebe na zdravim masnim kiselinama. Orah je čuvar zdravlja srca, štiti od dijabetesa i stimuliše rad mozga. Sve su to i više nego dovoljni razlozi da prikupite svoju zalihu ovih omiljenih orašastih plodova koji se odlično slažu i u slanim i slatkim jelima.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti