Sigurno ste makar jednom poželeli da, uprkos svemu, ostanete u prijateljskim odnosima sa bivšim partnerom ili partnerkom. Ali koliko je to zaista moguće?

Nova studija, u kojoj je učestvovala 861 osoba, pokazala je da iza ove potrebe stoje mnogo dublji razlozi. Ljudi uglavnom ostaju bliski sa bivšim partnerima iz “praktičnih razloga ili zbog zadovoljstva”.

Prijateljstvo sa bivšim: Da ili ipak ne?

One osobe koje su imale veće ocene kada su u pitanju osobine kao što je narcisoidnost, psihopatija i makijavelizam, imali su i veće tendencije da ostanu prijatelji sa bivšim partnerom, jednim delom zbog potencijalne mogućnosti za seksualnim odnosima.

Prethodne studije pokazale su da ove osobe, koje žele da budu prijatelji sa bivšima, to čine iz strateških razloga, te češće imaju kratke veze.

Ipak, nije sve tako crno, jer je jedan deo ispitanika kao razlog prijateljstva sa bivšim partnerom naveo poverenje i snažnu emotivnu vezu.

Ipak, psiholozi savetuju da se ovo ipak ne čini, jer i odnos na prijateljskoj osnovi sa bivšim partnerom pre ili kasnije dovodi do želje da se pomirite.

izvor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments