OVA KOMPANIJA DANAS PROSLAVLJA 25. ROĐENDAN – Evo šta su Srbi NAJVIŠE guglali pet godina unazad

Foto: Pexels

Najpoznatija kompanija specijalizovana za internet pretrage, Gugl, danas proslavlja 25 godina od osnivanja. Prvobitni Gugl su osnovali Lari Pejdž i Sergej Brin dok su bili studenti na Univerzitetu Stanford i prvobitno je nosio naziv – Googol. Međutim unoseći u bazu podataka googol. com, je već bilo zauzeto ime. Inače, googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg stoji niz od 100 nula.

Guglova prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi američkih dolara na 23 milijarde dolara.

Rast i razvoj kompanije

Gugl je 2007. godine pokrenuo Gugl premijum aplikacije, softver paket za preduzeća koji sadrži e-poštu, instant poruke, kalendar, rad sa dokumentima, kao i program za rad sa tabelama.

Od 2014. godine, u Srbiji je dostupan Google Street View servis. Na taj način, korisnici mogu virtuelno da prošetaju ulicama Beograda, Niša i Novoga Sada, kao i da lakše da pronađu određene lokacije.

Svakodnevno, ova kompanija radi na novinama kako bi olakšala korisnicima surfovanje po internetu.

Foto: Screenshot

U Srbiji prema podacima do sada najtraženiji su bili sportski događaji

Prema podacima iz 2018. godine, građani Srbije su najviše guglali rijaliti i serijske programe, kao i sportske događaje.

U 2019. godini, građani Srbije su najviše guglali rijaliti šou „Zadrugu“, pad Berlinskog zida, fudbalsku utakmicu Srbija – Portugal i FIBA World Cup.

U jeku pandemije korona virusom, najtraženiji pojam u 2020. godini bio je Google Classroom. Nakon ovog, najtraženiji pojmovi su bili korona virus, NBA utakmica, izbori u Americi…

U 2021. godini, građani Srbije su na Gugl pretraživaču najčešće pretraživali aktuelne događaje, poznate sportistkinje i sportiste, kao i televizijske programe. Na vrhu liste najpretraživanijih sportista i sportistkinja našli su se Novak Đoković, Milica Mandić i Kristijan Eriksen.

U 2022. godini, najpretraživaniji pojmovi bili su Novak Đoković, Ukrajina, Izbori 2022, Svetsko prvenstvo 2022, Konstrakta, Eurobasket 2022, Matej Periš, Toma Zdravković, Ksenija Vučić, i Zadruga 5.

U decembru, gugl će izbaciti novu listu najtraženijih pojmova u 2023. godini.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti