Vasina torta decenijama je poznata i omiljena poslastica mnogih generacija, al malo ko zna kako je dobila ime i ko je bio čuveni Vasa.
Prema pričama, najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine iz Paraćina. Tamo je živeo Vasa Čokrljan, čija priča stoji iza ovog ukusnog deserta. Njegova supruga Jelena imala je krhko zdravlje, a kada je zatrudnela, lokalni lekar je upozorio porodicu na rizike koje porođaj može doneti, ugrožavajući i njen i život deteta.
Vasa nije gubio nadu i dao se u potragu za najboljim lekarima, a put ga je odveo čak do Beča. Njegova posvećenost i briga se isplatila, Jelena je uz pomoć bečkih lekara rodila zdravo dete i brzo se oporavila.
Zbog toga je u znak zahvalnosti njegova tašta, Jelenina majka napravila najlepšu tortu koju je nazvala po svom zetu Vasi. Od tada, Vasina torta je postala simbol ljubavi i posvećenosti, ostajući omiljena poslastica do danas.
Šećer, orasi, jaja, čokolada uz još nekoliko namirnica, osiguraće vam preukusnu poslasticu kao što je Vasina torta
5 jaja
5 kašika šećera
kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
Za fil:
sedam žumanaca
170 g šećera
100 g čokolade
200 ml mlevenih oraha
100 ml mleka
150 g maslaca
rendana kora pomorandže
Za šam:
četiri belanceta
200 g šećera
120 ml vode
prstohvat soli
Priprema:
Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Zatim umešati brašno i orahe, izliti u podmazan kalup, te peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Žumanca pomešati sa sedam kašika šećera i kuvati na pari dok smesa ne počne da se zgušnjava.
Zatim dodati prethodno istopljenu čokoladu i koru pomorandže. Mleko zagrejati sa preostalim šećerom, preliti orahe i staviti sa strane. Maslac izmiksati mikserom, dodati smesu od žumanaca i orahe, mutiti još minut-dva, te ohladiti i rasporediti preko kore. Za šam skuvati sirup od šećera i vode, a belanca ulupati u šam sa malo soli. Pomešati i miksati još dva minuta. Ukrasiti tortu, ohladiti i poslužiti.
informer.rs