Telu je potrebno vlakno kako bi pravilno funkcionisalo, a ukoliko ne konzumirate dovoljno vlakana, organizam će vam to i pokazati.

Vlakna nije teško naći u namirnicama, ali mnogi ljudi zanemaruju važnost ovih nutrijenata po naše zdravlje. U nastavku otkrijte kako vam telo govori da vam fali vlakana.

Zatvor

Izostanak stolice klasičan je znak da ne jedete dovoljno vlakana, jer upravo ona utiču na pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Dobijanje na težini

Ukoliko, bez posebnog razloga, počnete da se gojite, postoji velika verovatnoća da ne konzumirate dovoljno vlakana. Naime, ovi nutrijenti u želucu oteknu i daju nam osećaj sitosti, te umanjuju apetit. Kada ih ne jedemo, unosimo veću količinu hrane.

Visok holesterol

Vlakna pomažu da se smanji nivo triglicerida i lipoproteina, pa tako imaju i važnu ulogu u zdravlju srca i krvnih sudova.

Visok nivo šećera u krvi

Ukoliko vam je teško da kontrolišete i izbalansirate nivo insulina u krvi, počnite da konzumirate namirnice bogate vlaknima. Ona odlažu absorpciju šećera u tankom crevu, pa tako, šećer postepeno raste u krvi.

Namirnice bogate vlaknima

Na prvom mestu, ovde spada voće, bademi, čija i lanene semenke, crna čokolada, avokado, grašak, pasulj, masline, te artičoke.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments