Sve je učestalija ponuda cimet-rolnica po pekarama i poslastičarnicama u gradu, pa je razumljivo da želite da naučite da ih spremite, po vašoj želji i ukusu. Evo sjajnog i lakog recepta.
Sastojci za cimet-rolnice:
Testo
- 25 g svežeg kvasca
- 2.5 dl toplog mleka
- 75 g putera – omekšalog ili istopljenog
- 400 brašna (i dodatnih 30-40 g za mešenje i posipanje)
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- kašičica kardamoma u prahu
Nadev
- 60 grama istopljenog putera
- 100 grama smeđeg šećera
- 4 kašičice cimeta
Premazivanje
- 1 jaje
- 1/2 kašičice vode
- šećer u granulama za posipanje
Priprema cimet-rolnica:
Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte malo šećera, sa vrha kašičice. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U 400 g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko.
Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.
telegraf