Dolaskom leta dolazi i sve veća upotreba domaćih proizvoda, tj. sezonskog povrća. Kao što su paradajz, krastavac…
Iako izbor u supermarketima može biti ograničen, pijace nude bogatstvo različitih vrsta paradajza, zato je bitno znati kako odabrati najbolje.
Iskusne domaćice već znaju trikove za odabir i zato je važno da znate kako da ne pogrešite u odabiru ovog ukusnog i važnog povrća za zdravlje.
Pri odabiru, izbegavajte paradajze s “čašicom” na vrhu, osim ako se ne radi o specijalnim sortama poput “volovog srca” gde je ovakav oblik očekivan i normalan. Takođe, paradajz ne bi trablo da izgledaju uniformisano i identično; oni s brazdama ili drugim malim nepravilnostima često su prirodniji i nisu iz plastenika.
Tražite paradajze koji su različiti po izgledu; asimetrični, kvrgavi i raznih veličina. Dobar paradajz možete prepoznati i po zemljanom mirisu. Zrelost će vam otkriti dodir – ako je koža previše tvrda, plod verojatno nije dovoljno zreo.
Idealan paradajz ima blago žućkasto-braonkaste listove blizu peteljke, što ukazuje da je nedavno ubran. Prilikom kupovine, tražite paradajz koji vizualno savršen, jer pravi ukus često dolaze u neobičnim oblicima. Znate da ste pogrešili ako paradajz izgleda savršeno kao iz reklame, a nema nikakav ukus.
zena.blic.rs
Ja gluposti, Boze oprosti. Ko ovo pise? Lupetanje, nista ni o cemu konkretno. Zapitas se sta sam ovo citao i nema odgovora