Ovo su sve maske manipulatora

       
Foto: Telford Imports

Svi smo mi manipulatori do neke mere i ponekad manipulišemo svojim rečima, postupcima i ponašanjem. Međutim, kad govorimo o manipulatorima, mislimo na ljude koji to čine često i pritom nanose veliku štetu drugima.

Nikako ne treba brkati manipulaciju koja predstavlja samo prolazno ponašanje i manipulativnu ličnost. Manipulator manipuliše zato što ne može drugačije- to je njegov odbrambeni mehanizam. Ponekad to čini svesno, a ponekad nesvesno. S druge strane, afirmirana osoba jasno izražava svoje stavove, potrebe, zahteve i osećaje, a pritom ne omalovažava i ne podcenjuje druge.

Iako može odavati drugačiji utisak, manipulato nema poverenja u sebe i često se oseća nevredno. Njegov glavni zadatak je uveriti vas u suprotno, pri čemu može ostavljati utisak kako savršeno zna šta čini. Ako ste sami nesigurni u sebe, vašu nesigurnost će nanjušiti i daće sve od sebe kako biste poverovali u sliku njega kao moćnog i snažnog.

Ono što ne želi da znate i šta skriva je činjenica da ste mu važni. Naime, potrebni ste mu kao predmet omalovažavanja kako bi sam sebi dokazao da je inteligentniji, plemenitiji, kompetentniji, nesebičniji, obavešteniji i učeniji od vas. Zato vas pomno posmatra, proverava i nastoji da otkrije vaše slabosti i nedostatke.

Manipulator veruje kako će razotkrivanjem vaših mana prikriti svoje. Kad god može, prebaciće na vas svoje greške i propuste i pozvati vas na odgovornost. Krajnji cilj mu je da dokaže da ste vi osoba koja ima problema. Kad mu to uspe i kad sruši vaše poverenje u sebe, upisuje još jednu pobedu u knjigu svog ega.

Kad govorimo o onima koji to svesno čine, reč je o manipulatorima koji se skrivaju pod različitim maskama. Takođe, majstori su u umeću korišćenja brojnih lažnih lica, prema tome o kojoj se osobi ili situaciji radi, odnosno koji su cilj zadali sebi.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: