Ovo vam može pomoži u oporavku od moždanog udara

       
Foto: Quartz

Rezultati studije sa Univerziteta Glazgov pokazali su da muzika, u kombinaciji s tehnikama jačanja svesnosti, pomaže u vraćanju kognitivnih sposobnosti.

U studiji je učestvovalo 72 pacijenata koji su pretrpeli najčešću vrstu moždanog udara- ishemijski moždani udar. Bili su podeljeni u tri grupe. Jednoj je rečeno da sluša muziku, drugoj da sluša muziku i kombinuje je s tzv. mindfulness tehnikama, a treća je slušala audio knjige.

Ispitanici su muziku i knjige slušali preko slušalixa, svaki dan po sat vremena i tako osam nedelja. S eksperimentom su počeli odmah nakon izlaska iz bolnice. Bili su slobodni sami da izaberu muziku i knjige, zapisivali su svaki dan šta su slušali, a jednom nedeljno su odlazili na pregled.

Pacijenti koji su bili u grupi koja je koristila tehnike jačanja svesnosti trebalo je da uz slušanje muzike svakodnevno po dva minuta praktikuju mentalne vežbe koje jačaju fokus na sadašnji trenutak.

Pokazalo se da su pacijenti uživali u svakodnevnom slušanju muzike i da je ona uticala na oporavak. U anketi urađenoj na kraju eksperimenta učesnici koji su kombinovali muziku i mentalne tehnike rekli su da im je muzika pomagala da se opuste, usredsrede i upravljaju svojim emocijama. Svi pacijenti koji su slušali glazbu rekli su da im je pomogla u povećavanju aktivnosti i podstakla vraćanje sećanja o događajima pre moždanog udara.

Testovi pamćenja, koji su urađeni pre i posle studije, pokazali su bolji napredak u obe grupe koje su slušale muziku, u poređenju s grupom koja je slušala knjige. Što se tiče raspoloženja, sve tri grupe bile su na jednakom nivou.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments