Претрага
Претрага
Close this search box.

Posteljinu treba češće prati tokom ZIME- Pogodno su tlo za razvijanje GRINJA

Foto: Pexels

Kako vreme postaje hladnije, prilagođavamo svoje navike nege kože i rutine tuširanja, ne možemo a da se ne zapitamo da li bi trebalo da razmišljamo i o promeni učestalosti pranja posteljine.

MANJE ŠANSE ZA RAZVIJANJE ALERGIJA

Mrtve ćelije kože su hrana za grinje, koje mogu poslužiti kao izvor uobičajenih simptoma alergije, kao i pogoršanja ekcema za one sa osetljivom kožom. Sadržaj prirodnog ulja u našoj koži, koliko ste skloni da se znojite, koliko ulja ili kreme stavljate pre spavanja ili da li su kućni ljubimci dozvoljeni u krevetu takođe će doprineti količini zagađenja.

Ako imate aktivnu inflamatornu bolest kože sa mnogo lučenja, imate alergije i ne tuširate se pre spavanja da biste uklonili alergene poput polena ili ako vaši kućni ljubimci spavaju sa vama, 2-3 puta nedeljno bi moglo biti optimalno.

BORBA PROTIV BOLESTI

Zimi su česte respiratorne infekcije i prehlade, a pranje posteljine može pomoći u smanjenju širenja bakterija i virusa. Redovno pranje sprečava nakupljanje mikroorganizama na posteljini, što može smanjiti rizik.

Foto: Pixabay

ODRŽAVANJE PRIJATNE TEMPERATURE 

Zimi se često koriste topliji pokrivači, a znojenje može biti češće i upravo to utiče na kvalitet sna. Redovno pranje jastučnica i posteljine uklanja nakupljenu telesnu masnoću, odumrle ćelije kože i druge nečistoće koje se mogu nakupiti tokom vremena.

PSIHOLIŠKI FAKTOR

Nema ničeg lepšeg od mirisa čiste posteljine, tek postavljene na krevet. Čista posteljina može doprineti osećaju svežine i udobnosti u krevetu, što može poboljšati kvalitet sna. Osećaj čistoće i svežine može imati pozitivan uticaj na um.

OČUVANJE KVALITETA POSTELJINE

Često pranje može produžiti životni vek posteljine. Nečistoće, mrlje i znoj mogu uzrokovati oštećenja tkanine ako se redovno ne uklanjaju, a provetravanje posteljine u zimskim mesecima napolju nikako nije opcija. Zimi je vazduh uglavnom pun vlage, pa se vaša posteljina neće dobro osušiti, a time će se stvoriti pogodno tlo za grinje i buđ.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti