Foto: Joseph La Fleur

Nije ista muška postporođajna depresija kao ona kod žena koje postporođajno razdoblje mnogo intenzivnije proživljavaju.

Istraživanja su pokazala da 1 od 10 muškaraca nakon rođenja deteta doživi očinsku postporođajnu depresiju.

Međutim, žene intenzivnije proživljavaju, zato što su sve vreme s detetom i učestvuju u svim promenama koje se ne događaju samo u roditeljstvu. Sama činjenica da im se telo svakodnevno menjalo devet meseci, i nakon rođenja deteta, dovoljna je da shvatimo koliko je kompleksnija od one koja se događa muškarcima.

Većina muškaraca ni ne zna da se u njihovom organizmu takođe događaju biološke i hormonalne promene, kao što je smanjenje nivoa testosterona koja se javlja zbog povećanja prolaktina i drugih hormona koji preusmeravaju muški mozak na ulogu oca.

Simptomi muške postporođajne depresije se uočavaju u promenama u njihovom ponašanju. Emocije i potrebe bespomoćnog deteta kod muškaraca izazivaju emocionalnu osetljivost na ranjive delove sebe koji su bili potisnuti naglašavanjem muških tradicionalnih uloga. Sasvim je jasno zašto se onda mnogi muškarci boje očinstva s obzirom na to da se moraju suočiti sa svim onim slabostima koje su tokom života potiskivali.

Foto: South China Morning Post

Početna ushićenost zbog rođenja deteta može trajati neko vreme, ali prvi susreti s dugonoćnim, neumornim plačom i nejasnim potrebama bebe, mogu ubrzo preći u teskobu i strah. Dok su žene sklone svoju tugu okrenu prema sebi i prožive je u samoći, muškarci svoju depresiju izražavaju ljutnjom i razdražljivošću, a ponekad i agresijom.

Još neki od simptoma su: umor, gubitak seksualne želje, impulsivnost, frustracija, gubitak interesa za posao…

Treba znati da će se partnerski odnosi sa dolaskom prinove promeniti, da niste sami u svojoj depresiji, da još muškaraca prolazi kroz nju, da priznavanje problema ne znači slabost, već potrebnu za razgovorom i stručnom pomoći.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments