Претрага
Close this search box.

Praznici su prošli, holesterol raste: Evo kako da ublažite simptome prejedanja

Foto: Pexels

Tokom praznika javijaju se problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane, a farmaceuti iz Apoteke Beograd ističu da povećani unos hrane i pića predstavlja stres za ceo organizam.

Farmaceut Rada Jakovljević kaže za Tanjug da naglo unošenje prekomerne količine alkohola i veće količine holesterola posebno opterećuju jetru i žučni sistem, pogotovo ako već postoje problemi u njihovom radu.

Ona navodi da samo jedno jaje sadrži oko 185 mg holesterola.

“Simptomi opterećenja sistema za varenje kao što su mučnina, gorušica, osećaj da stoji stomak mogu se rešiti samolečenjem uz pomoć farmaceuta, dok pojava temperature i jakog bola ispod desnog rebarnog luka zahteva hitan pregled lekara”, ističe Jakovljević.

Navodi da se u slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja gorušica i da se preporučuju lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori i inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatka enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima.

Ističe da je preporuka umerenost, a ako je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.

“Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže”, navodi Jakovljević.

b92.net

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti