Foto: Medical News Today

Fotodermatoza ili alergija na sunce manifestuje se nakon izlaganja gole kože sunčevim zracima. Obično nastaju nakon izlaganja jakoj sunčevoj svetlosti, ali kod nekih se mogu pojaviti i zimi. Poslednjih godina su u porastu, a zahvataju oko 20 posto populacije.

Nešto češće ova vrsta alergije zahvata ženski pol, srednjih godina. I stariji muškarci koji dosta vremena provode na suncu mogu da razviju alergijsku reakciju. Lekovi takođe mogu izazvati alergijske reakcije na sunce. To su najčešće nesteroidni protivupalni lekovi, ali i kontracepcijska sredstva.

Najsigurniji način za sprečavanje alergijskih reakcija na sunce je izbegavanje sunčevih zraka kad je sunce najjače, izbegavanje naglih izlaganja suncu, nošenje zaštitne odeće i korišćenje kvalitetnih zaštitnih sredstava koja pružaju visoku UVA i UVB zaštitu.

Ne preporučuje se korišćenje kozmetičkih preparata koji sadrže eterična ulja, AHA i BHA kiselinu i retinole. Šamponi protiv peruti, parfemi, boje za kosu, ali i obični sapuni mogu sadržati materije koje uzrokuju pojavu reakcije na sunce.

Ako primetite znakove alergijske reakcije, treba staviti hladne obloge i obratiti se lekaru.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments