Foto: Expat life in Thailand

Kada bi svako samo malo promenio svoje navike, Zemlja bi bila mnogo manje zagađena.

Zabrinjavajuć je IPCC izveštaj UN-a po kom imamo još samo 12 godina do potpune katastrofe.

Do tada će se, nastavimo li ovim tempom, naša planeta toliko zagaditi svim smećem kojim je zatrpavamo, od ugljen dioksida na dalje. Predviđaju da će doći do klimatskih promena koje će dovesti do masovnog izumiranja biljnih i životinjskih vrsti, strašnih poplava i požara…

Razmislite, da li vam je potrebno baš sve to što redovno kupujete?

Npr. plastične kese ljudi kupuju iz navike, a lako bi se zamenile platnenim torbama. Prema studiji UN-a, u svetu se za godinu potroši oko pet biliona plastičnih kesa, a većina završi u moru! Stručnjaci strahuju da će do 2050. godine u moru biti više plastike nego riba.

Kad malo razmislite- šta fali cegerima? Osim što štedite novac jer ih ne kupujete svaki put kada idete u prodavnicu, dajete i svoj mali doprinos očuvanju prirode. Prosečan čovek potroši oko 1000 plastičnih kesa godišnje.

Umesto malih kesa za sendviče ili zamrzavanje, birajte posudice koje ćete moći iznova koristiti.

Reciklirajte i razdvajajte otpad. Pokušajte od starih stvari napraviti nešto novo što bi moglo da vam koristi.

Kada perete zube ili se tuširate, budite svesni koliko voda može bespotrebno da curi. Zatvorite je dok perete zube ili se sapunjate. Gasite svetlo kada niste u prostoriji, kao i kućne aparate koje ne koristite. Umesto klasičnih baterija koristite one koje se pune.

Kad god imate priliku, ostavite automobil kod kuće i hodajte ili vozite bicikl. Na taj način ćete dati svoj mali doprinos.

Mislite li zaista da je taj šampon koji ste videli na reklami baš toliko dobar? Ili krema, piling?Sve to možete kod kuće napraviti sami i imati zdraviju verziju i za sebe i okolinu, ili se okrenuti ekološki prihvatljivim proizvodima baziranima na prirodnim sastojcima- od kozmetike, deterdženata, sredstva za čišćenje, osveživača vazduha…

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments