Propolis u službi kod virusnih oboljenja

       
Foto: twitter.com

Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s kore i listova biljaka, a zatim ga mešaju sa sekretom usnih žlezdi, enzimski ga modifikuju tako da najvažniji flavonoidi postaju aktivne stvari.

Specifičnog izgleda, gorkog ukusa, karakterističnog mirisai kompleksog sastava, propolis  sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide.

Flavonoidi su zaslužni za lekovito delovanje propolisa. To su biljni pigmenti i imaju ulogu zaštite biljaka od patogena iz okoline. Istraživanjima je utvrđeno da propolis poseduje širok spektar aktivnosti, deluje protivupalno i imunostimulišuće.

Foto: Dr. Weil

Propolis je odličan i odlučan u borbi protiv bakterija i virusa različitih oblika gljivica i parazita. Preventivnom upotrebom čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučaju gripa, različitih oblika viroza i upala grla, afti, paradontoza i sinusa.

Pažnju treba obratiti kod dece, trudnica i dojilja, izbegavati primenu alkoholnih pripravaka. Nuspojave su moguće kod osoba alergičnih na pčelinje proizvode.

Dseluje sinergistički s nekim antibioticima, pojačavajući njihov bakteriostatski učinak i do 100 puta. Tim više što nije toksičan, ne izaziva razvoj otpornosti i ne oštećuje normalnu crevnu floru.

Foto: Bloomin’ Uterus

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments